Veszíthet-e Orbán rajongója Olaszországban?

Török F. László | 2022.09.21. 16:20

Olvasási idő kb. 8 perc

Vasárnap parlamenti választásokat tartanak Olaszországban. A külvilág talán el is könyvelte már, hogy Giorgia Meloni személyében a modern időkben először lesz az egyik legnagyobb EU-s ország élén szélsőjobboldali vezető. A választási esélyeket latolgató kérdés tehát nem az, hogy ki győzhet, hanem az, hogy veszíthet-e egyáltalán Giorgia Meloni, azaz létezik-e olyan forgatókönyv, amelyben nem a szélsőjobb adja a miniszterelnököt. A rövid válasz az, hogy igen, a hosszabb válasz pedig még a mindig komplikált olasz politikánál is komplexebb.

Az utolsó közvéleménykutatások átlaga szerint, amelyeket Olaszországban múlt héten lehetett közzétenni, a választásokat a Fratelli D’italia, Meloni szélsőjobboldali pártja nyeri 24-25 százalékos eredménnyel, amely a kormányválság óta még valamelyest növelni is tudta az előnyét az őt követő Demokrata Párt (PD – 22-23 százalék) előtt. A tavasszal és nyár elején nagyon visszaeső Öt Csillag Mozgalom és Giuseppe Conte a kampány alatt viszont magához tért, és ma már 14-15 százalékkal a harmadik helyen mérik, megelőzve Matteo Salvini Lega Nord pártját, amelynek a zuhanása most sem állt meg, az egy éve még akár 25-30 százalékra mért párt ma alig számíthat a választók 10-11 százalékára.

Szintén kisszámú, bár viszonylag stabil választói tömeg áll Silvio Berlusconi fősodrú jobboldali Forza Italia pártja mögött, amely 7-8 százalékra számíthat, de mögöttük hasonló támogatással már ott dörömböl a kampány meglepetése és az alig egy hónapja létrehozott, deklaráltan középutas és progresszív politikát folytató Harmadik Pólus Szövetség, amelyet a PD-ből kivált csalódott politikusok hoztak létre pártjaik koalícióra lépésével (Carlo Calenda, volt PD gazdasági miniszter és EU nagykövet majd EP képviselő, és pártja, az Azione, Matteo Renzi volt PD miniszterelnök, és pártja, az Italia Viva). A parlamenti küszöb megugrására még egy baloldali szövetség, az Zöldek és az Olasz Baloldal koalíciója számíthat még (3,5 százalék).

Mindezek alapján, ha Olaszországban teljesen arányos választási rendszerről beszélnénk, akkor a három jobboldali párt még egyszerű többséget sem tudhatna maga mögött (46-47 százalék), viszont ezeket a választásokat már az új olasz választási törvény, a „Rosatellum” alapján rendezik, amely szerint a képviselőházi és szenátusi helyek nagyjából egyharmadáról úgynevezett „uninominális” körzetek döntenek, ahol a magyar egyéni körzetekhez hasonlóan az egy fordulóban a legtöbb szavazót adó győztes párt egyéni jelöltje viszi el a parlamenti helyet. Ez pedig azoknak a koalícióknak kedvez, amelyek előre megállapodnak abban, hogy nem indítanak egymással szemben jelöltet, és a jobboldal pártjai ezt gyakorlatilag Mario Draghi kormánya bukásának másnapján bejelentették.

Giorgia Meloni, Silvio Berlusconi, Matteo Salvini (Fotó: Alessia Pierdomenico)

A PD és az Enrico Letta vezette baloldal számára nyilvánvaló volt, hogy az Öt Csillaggal való nagykoalíció Conte Draghi bukásában való részvétele miatt nem lehetséges a baloldalon. Letta ugyan mindent elkövetett a minél átfogóbb balközép szövetség létrehozására, amelyben a fentebb említett Harmadik Pólus pártjai is benne lennének, meg is állapodott Calendával, de egy hét után az Azione vezetője a szövetségben szintén helyet kapó kisebb radikális baloldali, valamint Luigi di Maio új politikai alakulata miatt felmondta a megállapodást és létrehozta a Harmadik Pólust, Renzivel kötve szövetséget. Így tehát nincs balközép szövetség, és a felmérések szerint a jobboldali koalíció az egyéni helyek akár 85 százalékát is elviheti, s ezzel nem csak kényelmes kormánytöbbséget biztosít a jobboldalnak, hanem egyes felmérések szerint akár kétharmadot is. A jobboldali pártok koalíciós megállapodása szerint pedig a legtöbb szavazatot adó párt adja a miniszterelnököt, és a Fratelli D’Italia az a párt, amelyik jelen pillanatban nagy többséggel nyerőnek látszik a másik két párttal szemben.

Ilyen előrejelzések alapján tehát hogyan merülne egyáltalán fel a kérdés, hogy Meloni nem lesz miniszterelnök?

Kedves Olvasónk, ennek az érdekes cikknek még nincs vége!

Ha továbblép a teljes cikk elolvasásához, akkor hozzájárul a Jelen szerkesztőségének fennmaradásához. Az előfizetésért cserébe színvonalas elemzéseket, interjúkat, riportokat és publicisztikákat kínálunk.

Olvassa el ezt a cikket,
csak 199 Ft!

vagy

Fizessen elő a Jelen online cikkeire, vagy jelentkezzen be
csak havi 1500 Ft!

Még több olvasnivaló a témában.

Bodnár: Már az is segítene a forinton, ha Nagy Márton csendben maradna

Lakner Zoltán

Ismét átlendültünk a 400 forintos euró világába, pedig év elejére már stabilizálódni látszott az árfolyam. Az amerikai bankcsődök azonban kedvezőtlenül hatnak az olyan kockázatosnak ítélt devizákra, amilyen a forint, állítja Bodnár Zoltán, volt jegybankalelnök, a DK árnyékkormányának tagja, aki azt is hozzáteszi, hogy az infláció nagyon lassú fékeződésére ható tényezőket semlegesítheti a márciusi árfolyamromlás. A rizikó enyhítéséért sokat tehetne a kormány azzal, ha nem vívna nyilvános harcot a Nemzeti Bankkal, és ha sikerülne végre teljesíteni az uniós pénzek lehívásának feltételeit.

Elolvasom
Ez is érdekelheti még

Mogyoró Kornél: Tizenöt centivel közelebb Istenhez

Trencsényi Zoltán

Mogyoró Kornél vállalja, hogy ő igazi zenei kaméleon. Elsősorban a jazz és a világzene az, ami érdekli, de szívesen játszik kortárszenét, popot, rockot, crossovert, játszott már technopartin és színházban, gyerekzenekarban is. Azt mondja, a zene lényege nem a stílus, nem a hangok mennyisége, hanem az, hogy az előadó fel tudja-e emelni magát és a nézőket úgy, hogy tizenöt centivel közelebb kerüljenek Istenhez.

Elolvasom

Az egyetemek sorsára jutnak a gimnáziumok?

Tóth Ákos

A magyarországi gimnáziumok fele már egyházi fenntartással működik. Friss hír, hogy az Óbudai Egyetem átvenné a budapesti Szinyei Merse Pál Gimnáziumot. A tendencia egyértelmű: 13 év alatt a magyar kormány az állami oktatási intézmények jelentős részétől megszabadult.

Elolvasom
Keresés