Az arany mérce

Katona Klári | 2022.09.27. 19:41

Címkék:

zene

Olvasási idő kb. 2 perc

Mit hallgatok? - kérdezik tőlem újra meg újra. Mindent. Műfajtól, előadótól függetlenül. Szabadságot kapva. Mert a műfajoktól való függetlenítés engedett először igazi különleges zenei élményekhez jutni. Rájuk találni, az élményt megélni: fantasztikus. Megosztani valakivel, pedig a legnagyobb örömök egyike.

Ahogy a rádióból Whitney Houston az amerikai himnuszt éneklő első hangjai elértek hozzám, le kellett húzódnom útról. Meg kellett állnom az autóval. A pillanatnyi döntéssel minden más háttérbe került. Nem lehetett máshogy. Három és fél percre szinte minden megszűnt. Hangja szárnyalása, tisztelgése mindent betöltött.

1991 január 27.-én történt a XXV. Super Bowl megnyitóján. Huszonhét éves volt és mint később kiderült, nem véletlenül kellett megállni hallatán Budapesten. Éneklés közben olyan erőt élt meg, ami engem is mindenen át elért.

„Ha ott lettél volna, érezhetted volna azt a sugárzást. A félelem, a remény és az imádságokból felszálló erőteljesség érzelmi összeadódását az Öbölháborúban harcoló lányainkért, fiainkért” – mondta később egy interjújában.

Egy addig még meg nem élt felé áradó szeretetben énekelte. Nem véletlenül lett előadása az arany mérce. Mert himnusz-éneklését annak tartják. Máig.

Okkal.

Whitney Houston és a Floridai Szimfonikusok – The Star-Spangled Banner

A Take 6 acapella verziója

Még több olvasnivaló a témában.

Európai Bizottság: a kkv-k számíthatnak a brüsszeli mentőövre

Fóti Tamás

Az Európai Bizottság (EB) minden évben megrendezi – közösen az éppen soros EU elnökséggel – a kis- és középvállalatok találkozóját. Több száz cég tulajdonosa vagy vezetője egyeztethet az európai döntéshozókkal, az Európai Parlament képviselőivel, a résztvevők megosztják egymással tapasztalataikat és elvétve siralmaikat, ha elégedetlenek a kkv-kre vonatkozó direktívákkal, ösztönzőkkel, szabályzókkal.

Elolvasom
Ez is érdekelheti még

Győri diák nyerte az Európai Unió esszépályázatát

Fóti Tamás

Az Európai Unió kis- és közepes méretű vállalatainak idei éves találkozóján, Prágában hirdették ki a fiatalok számára kiírt esszépályázat győztesét. A beérkezett több mint 30 pályamű közül meghívták a nemzetközi zsűri által legjobb háromnak ítélt szerzőjét, és közülük került ki a győztes. Idén magyar siker született, Vass Viktória nyerte el a legjobb pályázat díját.

Elolvasom

Szupermérföldekre került az uniós pénztől a magyar kormány

Lakner Zoltán - Tóth Ákos

Az Európai Bizottság egyrészt továbbra is fenntartja a kohéziós alapokból Magyarországnak járó összeg egy részének visszatartására vonatkozó javaslatát, másrészt jóváhagyta az úgynevezett helyreállítási tervet, amelynek célja a Covid-válság hatásainak enyhítése. A kohéziós alapok kapcsán az Európai Bizottság a jelek szerint ezúttal nem hagyta átverni magát, míg a helyreállítási alap esetén a magyar kormány számos pozícióját feladta, így például jöhetnek a szélerőművek és számos, a közoktatás deszegregációját szolgáló intézkedést is végre kell hajtania. Nagyon úgy tűnik, hogy a kontroll folyamatos lesz, minden egyes fillér, illetve euró csak a beruházás végrehajtásának ellenőrzése után érkezhet.

Elolvasom
Keresés