Bonnie Raitt teljessége

Katona Klári | 2022.09.11. 17:06

Olvasási idő kb. 2 perc

Mit hallgatok? – kérdezik tőlem újra meg újra.

Mindent. Műfajtól, előadótól függetlenül. Szabadságot kapva. Mert a műfajoktól való függetlenítés engedett először igazi különleges zenei élményekhez jutni. Rájuk találni, az élményt megélni: fantasztikus. Megosztani valakivel, pedig a legnagyobb örömök egyike.

Bonnie Raitt teljessége

 

I Can’t Make You Love Me – Bonnie Raitt

– Teddy Swims

Sweet Home Chicago –  Bonnie Raitt, Tracy Chapman, Beth Hart, Jeff Beck

In The Mood –  Bonnie Raitt, John Lee Hooker

 

 

 

Bonnie Raitt azon kevesek egyike, aki a nemcsak a country, de a rock és a blues vidékén is otthonosan mozog. A rock-folk, rock-blues érdekes elegyben ér össze zenéjében. Énekesnőként, szerzőként és nagyszerű gitárosként is jegyzik. A hatvanas évek vége óta játszik Fender Stratocaster gitárján, ami legalább annyira ikonikus hangszer, mint amennyire ő maga is az, gitárosként, előadóként. Tíz Grammy díja mellett a Grammy életmű díjat is magáénak tudhatja, zenészségének értékét sokan mégis leginkább azzal fejezik ki, hogy ő az, akit John Lee Hooker partnerének választott saját gitárjátékához.

Egy igazi country szerzőpáros – Mike Reid és Allen Shamblin – írta legismertebbé vált dalát: I Can’t Make You Love Me.

A dal megjelenése után bejárta a legkülönbözőbb listákat, mellé feldolgozói okán kapott még külön értéket, mert azok között ott van Prince és George Michael is.

A legújabb verzió Teddy Swims előadásában született. Bonnie Raitt eredeti előadásának változatlan érvényessége és az új verzió értő tolmácsolása gyönyörű keretbe foglalja a dal több évtizedes történetét.

Bonnie Raitt 1991.

Teddy Swims 2022.

Bonnie Raitt, Tracy Chapman, Beth Hart  2012.

Bonnie Raitt &John Lee Hooker 1994.

Ez is érdekelheti még

Megerősödtek a populisták Európában, de nem sikerült áttörniük

Tóth Ákos

Habár minden jel arra mutatott, hogy Európában számottevően megerősödnek a szélsőjobboldali és populista pártok, de nem valószínű, hogy ezek az erők az Európai Tanácsban blokkoló erőt tudnának képezni a jövőben – hangzott el a Political Capital (PC), a Friedrich-Ebert Alapítvány (FES) és a Jelen közös rendezvényén, ahol Kőváry Sólymos Karin, a Brnoi Egyetem doktori hallgatója és a Jan Kuciak Oknyomozó Alapítvány kutatója, valamint Róna Dániel, a 21 Kutatóközpont vezetője elemezte a hagyományos pártok számára egyelőre nehezen kezelhető helyzetet a PC és a FES közös tanulmánya alapján, Lakner Zoltán politikai elemző, a Jelen főszerkesztőjének moderálásával.

Elolvasom

Európai Bizottság: a kkv-k számíthatnak a brüsszeli mentőövre

Fóti Tamás

Az Európai Bizottság (EB) minden évben megrendezi – közösen az éppen soros EU elnökséggel – a kis- és középvállalatok találkozóját. Több száz cég tulajdonosa vagy vezetője egyeztethet az európai döntéshozókkal, az Európai Parlament képviselőivel, a résztvevők megosztják egymással tapasztalataikat és elvétve siralmaikat, ha elégedetlenek a kkv-kre vonatkozó direktívákkal, ösztönzőkkel, szabályzókkal.

Elolvasom
Keresés