Volare: egy dal szárnyalása

Katona Klári | 2022.11.20. 15:09

Címkék:

zene

Olvasási idő kb. 2 perc

Mit hallgatok? - kérdezik tőlem újra meg újra. Mindent. Műfajtól, előadótól függetlenül. Szabadságot kapva. Mert a műfajoktól való függetlenítés engedett először igazi különleges zenei élményekhez jutni. Rájuk találni, az élményt megélni: fantasztikus. Megosztani valakivel, pedig a legnagyobb örömök egyike.

Köszönöm, Malika Ayane, hogy ennyi mindent megtudtam egy dalról, ami csak öt évvel fiatalabb nálam, és életem során megszámlálhatatlan alkalommal hallottam. Már piciként Domenico Modugno, mindenkit megszólító előadásában. Mert ő az eredeti előadója az 1958. február 1-én megjelent dalnak – s mint most számomra is kiderült -, ő a zeneszerzője is.

A dalszöveget Franco Migliacci írta. Nel blue dipinto di blue eredetileg a címe, azonban volare, a repülni szóval kapta szárnyra a világhír. Ami egyébként Modugno ötletére került a szövegbe. Rengeteg nyelvre lefordították, és rengetegen játszották el. A Gipsy King kilencvenes évek elején megjelent verziója egyenesen végigsöpört a világon, de Andrea Bocelli is jócskán hozzátett felejthetetlenségéhez.

Valami különös varázsa van a dalnak. A megjelenése óta sikerek sora kíséri. Olyan figyelmet keltett, hogy Domenico Modugno, a legelső Grammy díj gálán – 1st Annual Grammy Awards – Az Év Lemeze és az Év Dala kategóriában is győztes lett vele.

Malika Ayane klasszikus zenei vonalon indult. Mielőtt pop énekes lett, hét évig a Theatro alla Scala White Voices kórusában énekelt és ugyancsak Milánóban, szülővárosában, a Giuseppe Verdi konzervatóriumban csellózni tanult. Az ő Volare feldolgozása olyan, amire az ember felkapja a fejét. Ez történt velem is. Filmnézés közben, ahogy a From the Scratch mini sorozat filmkockái alatt meghallottam őt énekelni. Köszönöm az élményt, Malika Ayane!

Malika Ayane – Volare (audio verzió)

Még több olvasnivaló a témában.

Európai Bizottság: a kkv-k számíthatnak a brüsszeli mentőövre

Fóti Tamás

Az Európai Bizottság (EB) minden évben megrendezi – közösen az éppen soros EU elnökséggel – a kis- és középvállalatok találkozóját. Több száz cég tulajdonosa vagy vezetője egyeztethet az európai döntéshozókkal, az Európai Parlament képviselőivel, a résztvevők megosztják egymással tapasztalataikat és elvétve siralmaikat, ha elégedetlenek a kkv-kre vonatkozó direktívákkal, ösztönzőkkel, szabályzókkal.

Elolvasom
Ez is érdekelheti még

Győri diák nyerte az Európai Unió esszépályázatát

Fóti Tamás

Az Európai Unió kis- és közepes méretű vállalatainak idei éves találkozóján, Prágában hirdették ki a fiatalok számára kiírt esszépályázat győztesét. A beérkezett több mint 30 pályamű közül meghívták a nemzetközi zsűri által legjobb háromnak ítélt szerzőjét, és közülük került ki a győztes. Idén magyar siker született, Vass Viktória nyerte el a legjobb pályázat díját.

Elolvasom

Szupermérföldekre került az uniós pénztől a magyar kormány

Lakner Zoltán - Tóth Ákos

Az Európai Bizottság egyrészt továbbra is fenntartja a kohéziós alapokból Magyarországnak járó összeg egy részének visszatartására vonatkozó javaslatát, másrészt jóváhagyta az úgynevezett helyreállítási tervet, amelynek célja a Covid-válság hatásainak enyhítése. A kohéziós alapok kapcsán az Európai Bizottság a jelek szerint ezúttal nem hagyta átverni magát, míg a helyreállítási alap esetén a magyar kormány számos pozícióját feladta, így például jöhetnek a szélerőművek és számos, a közoktatás deszegregációját szolgáló intézkedést is végre kell hajtania. Nagyon úgy tűnik, hogy a kontroll folyamatos lesz, minden egyes fillér, illetve euró csak a beruházás végrehajtásának ellenőrzése után érkezhet.

Elolvasom
Keresés