Katona Klári Alicia Keys: Egy tiszta hang és egy zongora

Alicia Keys: Egy tiszta hang és egy zongora

Mit hallgatok? - kérdezik tőlem újra meg újra. Mindent. Műfajtól, előadótól függetlenül. Szabadságot kapva. Mert a műfajoktól való függetlenítés engedett először igazi különleges zenei élményekhez jutni. Rájuk találni, az élményt megélni: fantasztikus. Megosztani valakivel, pedig a legnagyobb örömök egyike.

Akció

Hangszertudását klasszikus képzéssel szerezte, ami saját bevallása szerint jelentősen hozzájárult ahhoz, hogy dalokat kezdjen írni magának. A letisztultságot, a fókuszáltságot, a zene magas szintű ismeretét, a zenéhez fűződő, elkötelezett viszony kialakulását köszönheti klasszikus zenei tanulmányainak. Nagy érzés volt az ott szerzett biztonságból az első olyan akkordokat egy születő dallamhoz rendelni, amiket belül halott, amik sajátjaként szólaltak meg benne. S, hogy onnantól kezdve soha többé senkit sem kellett kérnie és senkire sem kellett várnia egy dalért, az élete egyik legnagyobb ajándéka lett.

Egyedi, friss hangot hozott az R&B zenei világába. S azt meg is tartotta. Pedig volt egy időszak, amikor egykori lemezcége erőteljes nyomást gyakorolt rá. Azon voltak, hogy egyediségét az átlagosságba fordítsák. De kitartott. Ő és a zongora elég lesz. Így gondolkodott. És úgy lett. Mára kilencvenmillió feletti eladott példánnyal büszkélkedhet világszerte. Dalait mostanáig tizenöt Grammy-díjjal ismerték el.

Brand New Me (videoklip)

Fallin’  London, 2016. Apple Music Festival (élő verzió)

Kedves Olvasónk!

Érdekesnek találta ezt a cikket? Ha igen, akkor kérjük, segítse Ön is a Jelen fennmaradását. A sajtó szabadságát egyedül az olvasókkal közösen védhetjük meg. A támogatásokat a Jelen Mindenütt Alapítvány oldalán lehet egyszerűen és biztonságosan elküldeni nekünk. Köszönjük a segítségét.