ZENEHÍD

Az összetéveszthetetlen Kurt Elling

Katona Klári | 2022.08.21. 17:43

Olvasási idő kb. 2 perc

Mit hallgatok? - kérdezik tőlem újra meg újra. Mindent. Műfajtól, előadótól függetlenül. Szabadságot kapva. Mert a műfajoktól való függetlenítés engedett először igazi különleges zenei élményekhez jutni. Rájuk találni, az élményt megélni: fantasztikus. Megosztani valakivel, pedig a legnagyobb örömök egyike.

Akció

Már tizenöt éve énekelt, amikor az „1619 Broadway: The Brill Building Project” lemezén keresztül megismertem. Nagyon nagy hatással volt rám. Hónapokon keresztül hallgattam összetéveszthetetlen hangját, markáns, ugyanakkor finom árnyalatokkal, érzelmekkel teli éneklését, melyet a zseniális ötletekkel megírt hangszerelések,  zenésztársainak kivételesen jó hangszeres játéka is csak még jobban kiemeltek. 

Csak azután láttam rá, hogy az amerikai zenei életnek mennyire nagyrabecsült tagja. Ennek egyik mutatója, hogy a méltán híres Down Beat zenei szaklap kritikusainak éves szavazási listáját tizenöt éven át ő vezette.

Kétszeres Grammy díjas. Bármihez fog, azt kizárólag egy nagyon magasszintű muzsikáláshoz hűen hozza létre, még újító, új zenei megnyilvánulások megtalálásához szükséges kísérletezéseit is.

2011-ben kölcsön vette az Earth Wind&Fire kiemelkedő sikert hozó dalainak egyikét: After The Love Has Gone.

Az eredetit, aztán utána az ő verzióját hallgatva énekesi, előadói erősségei egy dalon belül érinthetnek meg bárkit. A tökéletes eredeti verzióhoz nem akar mást hozzáadni, csak önmagát. Az eredmény gyönyörűséges.

Earth Wind&Fire (koncertfelvétel)

Kurt Elling (koncertfelvétel)

Nature Boy (Kurt Elling& The Sydney Symphony Orchestra)

Még több olvasnivaló a témában.

Űrverseny 2.0: Amerika és Kína célba vette a Holdat

Krajczár Gyula

Többszöri halasztás után november 16-án Floridából útjára indult az Artemis I nevű Hold-misszió. Ezzel kezdetét vette a 2017-ben indult új amerikai Hold-program első űrbéli szakasza. A küldetésen még nem utazik ember, az Orion űrjárműben rengeteg szenzorral feljavított próbababák foglalnak helyet. A parancsnoki székben ülő test a Commander Moonikin Campos névre hallgat.

Elolvasom
Ez is érdekelheti még

Megerősödtek a populisták Európában, de nem sikerült áttörniük

Tóth Ákos

Habár minden jel arra mutatott, hogy Európában számottevően megerősödnek a szélsőjobboldali és populista pártok, de nem valószínű, hogy ezek az erők az Európai Tanácsban blokkoló erőt tudnának képezni a jövőben – hangzott el a Political Capital (PC), a Friedrich-Ebert Alapítvány (FES) és a Jelen közös rendezvényén, ahol Kőváry Sólymos Karin, a Brnoi Egyetem doktori hallgatója és a Jan Kuciak Oknyomozó Alapítvány kutatója, valamint Róna Dániel, a 21 Kutatóközpont vezetője elemezte a hagyományos pártok számára egyelőre nehezen kezelhető helyzetet a PC és a FES közös tanulmánya alapján, Lakner Zoltán politikai elemző, a Jelen főszerkesztőjének moderálásával.

Elolvasom
Keresés