Katona Klári Dr. Lalah Hathaway

Mit hallgatok? - kérdezik tőlem újra meg újra. Mindent. Műfajtól, előadótól függetlenül. Szabadságot kapva. Mert a műfajoktól való függetlenítés engedett először igazi különleges zenei élményekhez jutni. Rájuk találni, az élményt megélni: fantasztikus. Megosztani valakivel, pedig a legnagyobb örömök egyike.

Lalah Hathaway zenei sokszínűségét hangi adottságai teszik lehetővé. Sok, még a nem túl jó képi minőségű, élőben játszott felvételen is látszik, mennyire elvarázsolják a vele együtt játszó zenészeket is adottságai, hangjának kezelése, a zenéhez való közelítése. 

Az idén, három év után, május 7.-én újra személyesen adták át a Berklee College of Music méltán világhíres zeneiskolájának „Tiszteletbeli doktor” elismeréseit. A megtiszteltetés az amerikai kultúrába magukat újat alkotóként, közösségteremtőként beírt művészeknek jár, akik művészetükkel kapcsolatot teremtenek az emberek között és folyamatos inspirációt jelentenek a közönség számára. 2022-ben Lalah Hathaway lett az egyik választott. Az ötszörös Grammy díjas énekesnő, szerző, maga is Berkleen végzett. A tisztelgő címet az egykori Beatles dobosa, Ringo Star, a legendás basszusgitáros Chuck Rainy és a zeneszerző, producer James Newton Howard kapta még idén. 

Lalah Hathaway köszönőbeszédében a végzősökhöz is szólt, remélve, hogy a Berklee falai közül komoly elhatározással lépnek ki. Azt kívánta nekik, az segítse majd el őket a művésszé  váláshoz, az elkötelezettséghez, hogy zenészként igazi létrehozók, újítók, gyógyítók legyenek. Akik maguknak szabnak ösvényt amin járni akarnak, s nem gondolják, hogy művészi létük a zeneipar áldásától függ. Azt hiszem ez a pár gondolat többet mond róla mint bármely életrajzi adat mondhatna. Mert ez félreérthetetlenül tükrözi szakmai hozzáállását.

Visszatérve zenéjéhez, hangi adottságaihoz: 2013-ban egyik Grammy díját, a Legjobb R&B előadásért járót, „Something” című dalának, a Snurky Puppy-együttműködésben született változatáért kapta. Ebben hallható tőle az a multiphonic jelenség, ami alatt az egyébként egyszerre csak egy hangon megszólaltatható hangszeren, vagy az emberi hangon – a tény ellenére is létrehozott –, az egyidőben való több hang megszólaltatásának jelenségét értjük. Majd figyeljék éneklése közben a zenészeket. 

Lalah Hathaway üzenete tiszteletbeli doktorként, énekesnőként szerzőként, aktivistaként mindig érvényes és az is lesz, mert hű saját művészi útjához.

A Song For You ( Apollo színház, 2014.)

Something  (Snarky Puppy-Family Diner, 2013.)

When Your Life Was Low ( North Sea Jazz Festival, 2014.)

Kedves Olvasónk!

Érdekesnek találta ezt a cikket? Ha igen, akkor kérjük, segítse Ön is a Jelen fennmaradását. A sajtó szabadságát egyedül az olvasókkal közösen védhetjük meg. A támogatásokat a Jelen Mindenütt Alapítvány oldalán lehet egyszerűen és biztonságosan elküldeni nekünk. Köszönjük a segítségét.