Katona Klári Egy dal, három élmény

Mit hallgatok? - kérdezik tőlem újra meg újra.

Mindent. Műfajtól, előadótól függetlenül. Szabadságot kapva. Mert a műfajoktól való függetlenítés engedett először igazi különleges zenei élményekhez jutni. Rájuk találni, az élményt megélni: fantasztikus. Megosztani valakivel, pedig a legnagyobb örömök egyike.

 

Jacob Collier feldolgozása miatt ismertem meg az eredeti Coldplay dalt, aminek megírásába Chris Martin, az együttes frontembere kezdett, de a dal teljes formájának elnyeréséhez végül a zenekar minden tagja hozzájárult, így négyen lettek szerzői. Megjelenése, 2005 óta, a „ Fix You” világszerte óriási hatással van a közönségre. Nyilván az alkotók sem tudják, pontosan mi okozza ezt. A dal hallgatóságának visszajelzéseiből mindenesetre valami egészen érdekes derül ki. Szinte mindenkinek mást ad. Legtöbbjüknek teljesen eltérőt is jelentenek a dal szövegében megfogalmazott gondolatok. Van, aki a reményt hallja ki soraiból és olyan is, akinek a gyász megénekléseként hangzik. Sokan szerelmes dalnak hallják, mások két barát mély kapcsolataként értelmezik. Mindenesetre bármi is az, ami ily módon hat az érzelmekre, az olyasmi, ami egyértelműen sokakban visszhangra talál. Mi sem mutatja jobban, mint hogy a dalnak csak a São Paolo-i Coldplay koncerten készült felvételét több mint ötvenötmillió ember látta. Óriási hatást tükröz ez, ahogy a képfelvétellel megörökített brazil koncertközönség látványa is.

A feldolgozások azt mutatják, hogy még a teljesen más stílusban alkotó zenészekre is nagy hatást tett a „Fix you”.

Jacob Collier végtelenül finom zenei, értelmi, érzelmi értelmezése ezt a megérintettséget tükrözi. A Naturally 7 tagjai hét hangon, a hangszerkíséretet is saját hangjukkal megszólaltva, harmóniák gazdagságával, bravúrosan éneklik meg a valószínűleg valamennyiünkben ott élő vágyat. Ami a bennünk élő ösztönös készenlét arra, hogy akár a lehetetlennel is szembeszállva tegyünk nehéz időket élő szerettünkért, csak hogy visszasegíthessük őt legjobb állapotába.

Naturally 7  (2014. Burbank, stúdiófelvétel)

Coldplay  (2016. São Paolo, koncertfelvétel)

Jacob Collier (2021. There With Care - élő)

Kedves Olvasónk!

Érdekesnek találta ezt a cikket? Ha igen, akkor kérjük, segítse Ön is a Jelen fennmaradását. A sajtó szabadságát egyedül az olvasókkal közösen védhetjük meg. A támogatásokat a Jelen Mindenütt Alapítvány oldalán lehet egyszerűen és biztonságosan elküldeni nekünk. Köszönjük a segítségét.