Katona Klári Egyedi utakon: Metropole Orkest

Mit hallgatok? - kérdezik tőlem újra meg újra. Mindent. Műfajtól, előadótól függetlenül. Szabadságot kapva. Mert a műfajoktól való függetlenítés engedett először igazi különleges zenei élményekhez jutni. Rájuk találni, az élményt megélni: fantasztikus. Megosztani valakivel, pedig a legnagyobb örömök egyike.

Akció

        Snarky Puppy & Metropole Orkest - Gretel

                    Jacob Collier & Metropole Orkest - All Night Long

                       Cory Henry & Metropole Orkest - Purple Rain

 

Nem hinném, hogy van még egy nagyzenekar, mely egy királynő és a vezetésével száműzetésben lévő kormány döntése nyomán született. Mindenesetre a második világháború alatt, Wilhelmina királynő döntött a vezetésével akkor Londonban működő  holland kormánnyal egyetértésben, hogy népüknek kell legyen egy örömöt és reményt sugárzó, modern, új hangzású zenekara. Az egyértelmű döntés után Európa országaiból kértek fel hozzá muzsikusokat. Így kezdődött a Metropole Orkest napjainkban is  folyamatosan íródó története.

Az évtizedekkel formálódtak, mára egy big-banddel kiegészült teljes szimfonikus zenekarként elismertek, jelentősek a nemzetközi zenei életben. Karmester kiválóságaik: Jules Buckley, Vince Mendoza and Miho Hazama.

Munkásságukat a kezdetektől olyan nagyságok fémjelzik, mint Ella Fitzgerald, Dizzy Gillespie, Pat Metheny, vagy Herbie Hancock.

Komoly együttműködésük van az új generációkkal is, mert mindig készen állnak a kísérletezésre, a kihívásokra, a szimfonikus popjazz határainak tágítására.

Nagyon sok különleges produkció születik emiatt. Kettő közülük, melyek 2016-ban és 2020-ban készültek közreműködésükkel, Grammy díjas lett. A Snarky Puppy velük közösen létrehozott lemezével elnyerte a Legjobb Kortárs Hangszeresmuzsika Albuma címet. Jacob Collier pedig a velük készített „All Night Long” feldolgozásért, A Legjobb Instrumentális és Vokális Hangszerelés díját vehette át.

A Metropole Orkest a jelentős múlt, a művészi létrehozásokban gazdag jelen és a magasszínvonalon teremtett jövő nagyzenekara.

 

Gretel 

All Night Long

Purple Rain

 

Kedves Olvasónk!

Érdekesnek találta ezt a cikket? Ha igen, akkor kérjük, segítse Ön is a Jelen fennmaradását. A sajtó szabadságát egyedül az olvasókkal közösen védhetjük meg. A támogatásokat a Jelen Mindenütt Alapítvány oldalán lehet egyszerűen és biztonságosan elküldeni nekünk. Köszönjük a segítségét.