ZENEHÍD

Egyedi utakon: Metropole Orkest

Katona Klári | 2022.07.31. 12:07

Olvasási idő kb. 2 perc

Mit hallgatok? - kérdezik tőlem újra meg újra. Mindent. Műfajtól, előadótól függetlenül. Szabadságot kapva. Mert a műfajoktól való függetlenítés engedett először igazi különleges zenei élményekhez jutni. Rájuk találni, az élményt megélni: fantasztikus. Megosztani valakivel, pedig a legnagyobb örömök egyike.

Akció

        Snarky Puppy & Metropole Orkest – Gretel

                    Jacob Collier & Metropole Orkest – All Night Long

                       Cory Henry & Metropole Orkest – Purple Rain

 

Nem hinném, hogy van még egy nagyzenekar, mely egy királynő és a vezetésével száműzetésben lévő kormány döntése nyomán született. Mindenesetre a második világháború alatt, Wilhelmina királynő döntött a vezetésével akkor Londonban működő  holland kormánnyal egyetértésben, hogy népüknek kell legyen egy örömöt és reményt sugárzó, modern, új hangzású zenekara. Az egyértelmű döntés után Európa országaiból kértek fel hozzá muzsikusokat. Így kezdődött a Metropole Orkest napjainkban is  folyamatosan íródó története.

Az évtizedekkel formálódtak, mára egy big-banddel kiegészült teljes szimfonikus zenekarként elismertek, jelentősek a nemzetközi zenei életben. Karmester kiválóságaik: Jules Buckley, Vince Mendoza and Miho Hazama.

Munkásságukat a kezdetektől olyan nagyságok fémjelzik, mint Ella Fitzgerald, Dizzy Gillespie, Pat Metheny, vagy Herbie Hancock.

Komoly együttműködésük van az új generációkkal is, mert mindig készen állnak a kísérletezésre, a kihívásokra, a szimfonikus popjazz határainak tágítására.

Nagyon sok különleges produkció születik emiatt. Kettő közülük, melyek 2016-ban és 2020-ban készültek közreműködésükkel, Grammy díjas lett. A Snarky Puppy velük közösen létrehozott lemezével elnyerte a Legjobb Kortárs Hangszeresmuzsika Albuma címet. Jacob Collier pedig a velük készített „All Night Long” feldolgozásért, A Legjobb Instrumentális és Vokális Hangszerelés díját vehette át.

A Metropole Orkest a jelentős múlt, a művészi létrehozásokban gazdag jelen és a magasszínvonalon teremtett jövő nagyzenekara.

 

Gretel 

All Night Long

Purple Rain

 

Ez is érdekelheti még

Megerősödtek a populisták Európában, de nem sikerült áttörniük

Tóth Ákos

Habár minden jel arra mutatott, hogy Európában számottevően megerősödnek a szélsőjobboldali és populista pártok, de nem valószínű, hogy ezek az erők az Európai Tanácsban blokkoló erőt tudnának képezni a jövőben – hangzott el a Political Capital (PC), a Friedrich-Ebert Alapítvány (FES) és a Jelen közös rendezvényén, ahol Kőváry Sólymos Karin, a Brnoi Egyetem doktori hallgatója és a Jan Kuciak Oknyomozó Alapítvány kutatója, valamint Róna Dániel, a 21 Kutatóközpont vezetője elemezte a hagyományos pártok számára egyelőre nehezen kezelhető helyzetet a PC és a FES közös tanulmánya alapján, Lakner Zoltán politikai elemző, a Jelen főszerkesztőjének moderálásával.

Elolvasom

Európai Bizottság: a kkv-k számíthatnak a brüsszeli mentőövre

Fóti Tamás

Az Európai Bizottság (EB) minden évben megrendezi – közösen az éppen soros EU elnökséggel – a kis- és középvállalatok találkozóját. Több száz cég tulajdonosa vagy vezetője egyeztethet az európai döntéshozókkal, az Európai Parlament képviselőivel, a résztvevők megosztják egymással tapasztalataikat és elvétve siralmaikat, ha elégedetlenek a kkv-kre vonatkozó direktívákkal, ösztönzőkkel, szabályzókkal.

Elolvasom
Keresés