Katona Klári Lang Lang, az érzékeny virtuóz

Lang Lang, az érzékeny virtuóz

Lang-Lang

Mit hallgatok? - kérdezik tőlem újra meg újra. Mindent. Műfajtól, előadótól függetlenül. Szabadságot kapva. Mert a műfajoktól való függetlenítés engedett először igazi különleges zenei élményekhez jutni. Rájuk találni, az élményt megélni: fantasztikus. Megosztani valakivel, pedig a legnagyobb örömök egyike.

Lang Lang, az érzékeny virtuóz

Lang Lang - Chopin Polonaise in A-flat major, Op. 53.

(Heroic Polonese; Polonaise héroïque; Asz-dúr Polonéz)

„Annyira érzékeny és mélyen emberi…Hallgatod játékát, ami egy percre sem szűnik megérinteni lelkedet.” Herbie Hancock, a jazz zongorázás fenoménja mondta ezt a világ jelenleg kétséget kizáróan legnagyobb hatású zongoraművészéről.

A londoni The Times újságírója, Emma Pomfret azt írta: Egyetlen más klasszikus művészre sem tudok rajta kívül gondolni, aki ilyen széleskörű vonzást ért volna el anélkül, hogy… és ezután a „dumbing down” kifejezést használja, ami az angol nyelvben a nagyobb népszerűség elérése érdekében tett, tudatos leegyszerűsítésekre használatos. Ami magyarul a „lebutítás.” A médiából oly jól ismert jelenség. Amitől egy idő után a művészeti megnyilvánulások sem maradtak érintetlenek. Ő azonban az maradt.

Lang Lang kimagasló technikai tudással, a játszott művek magasszintű értelmezésével, érzelmekkel telin szólít meg. Beszélget a hangszerén. A zongorára írt zeneirodalom bármely korszakából játszott művét halljuk tőle, mindig ajtót nyit a szabad belépéshez, közvetítésének átéléséhez.

Korábbi cikkünk a művészről.

 

Akció

Kedves Olvasónk!

Érdekesnek találta ezt a cikket? Ha igen, akkor kérjük, segítse Ön is a Jelen fennmaradását. A sajtó szabadságát egyedül az olvasókkal közösen védhetjük meg. A támogatásokat a Jelen Mindenütt Alapítvány oldalán lehet egyszerűen és biztonságosan elküldeni nekünk. Köszönjük a segítségét.