Katona Klári No comment: Yuja Wang

Mit hallgatok? - kérdezik tőlem újra meg újra. Mindent. Műfajtól, előadótól függetlenül. Szabadságot kapva. Mert a műfajoktól való függetlenítés engedett először igazi különleges zenei élményekhez jutni. Rájuk találni, az élményt megélni: fantasztikus. Megosztani valakivel, pedig a legnagyobb örömök egyike.

Akció

Az, hogy az megtörtént, hogy egy teljes évig sem gyakorolt, hogy sosem volt jó a gyakorlás terén és hacsak lehetett inkább halogatta, halogatja ma is, az virtuóz játékát hallgatva alig elképzelhetően hangzik. Viszont - ahogy mondja - az elmúlt húsz évben megtanulta, hogyan készítse fel magát egy koncertre. Szívesen megosztanám, mit is jelent ez neki ez pontosan, de interjújában erről csak ennyit mondott. Bővebben nem fejtette ki. A gyakorlási „hiányosság” ellensúlyozására hozta fel azzal a természetességgel mint bármely, a tehetségét megcsillantó ember tenné, akinek ez minden mással együtt, teljesen magától érthetődő, s mint olyan szinte említésre sem méltó.

Egyre gyakrabban derül ki számomra, hogy a megmutatkozásban csúcsosodó teljesítőképesség összetevői a kivételesen nagyok számára szinte második természetté lesz. Főleg, ha azon kevesek közül valók mint ő is, akiknek a nagy téttel bíró megmutatkozások során történik a kisgyerekből és kezdőből való párhuzamosan történő naggyá válásuk.

Yuja Wang gyermekien tiszta, extravagáns, igazi nő, nemcsak a világ egyik legkeresettebb szólistája, de azok között is a legnagyobb előadók egyike, aki azt vallja: állandó megújulásban kell élni.

Mozart: Török iduló Yuja Wang módra ráadásként a Carnegie Hall színpadán.

 Gershwin: Rhapsody in Blue

Kedves Olvasónk!

Érdekesnek találta ezt a cikket? Ha igen, akkor kérjük, segítse Ön is a Jelen fennmaradását. A sajtó szabadságát egyedül az olvasókkal közösen védhetjük meg. A támogatásokat a Jelen Mindenütt Alapítvány oldalán lehet egyszerűen és biztonságosan elküldeni nekünk. Köszönjük a segítségét.