ZENEHÍD

Sheku Kanneh-Mason és a béke hangjai

Katona Klári | 2022.07.17. 19:20

Olvasási idő kb. 2 perc

Mit hallgatok? - kérdezik tőlem újra meg újra. Mindent. Műfajtól, előadótól függetlenül. Szabadságot kapva. Mert a műfajoktól való függetlenítés engedett először igazi különleges zenei élményekhez jutni. Rájuk találni, az élményt megélni: fantasztikus. Megosztani valakivel, pedig a legnagyobb örömök egyike.

Akció

 A csellón játszott muzsika mintha mindentől különböző, megfoghatatlanul különleges élményt tudna adni. Talán hangtartománya miatt. Ami nyugalmat, békességet, melegséget áraszt. Megszólaltatói közül máig a legkivételesebbek egyike, Pablo Casals tette közkinccsé a El cant dels ocells katatalán népdalt, amit a most huszonhárom éves nagytehetségű  Sheku Kanneh-Mason is játszik.                                                                                              

„A madarak éneke” 1971-ben csendült fel először a mester előadásában. Kilencvennégy éves korában, azon a napon, amikor az ENSZ Elnöki Szabadság Érdemrendjével John F. Kennedy kitüntette. Akkor már jó pár éve nem játszott közönség előtt, de azon a napon arra vágyott, hogy Katalónia folklórjának e darabját olyanként szólaltassa meg, aminek szépsége, tökéletessége bármikor Beethoven vagy Bach örömére is lehetne.                           

Sheku Kanneh-Mason mintha minden gondolatát értve választotta volna, s amiatt játszaná el. Mert minden megszólaltatott hangjában ott rezegnek a katalánok lelkében született dallamgazdag érzelmek, amit Pablo Casals  annyira szeretett volna megismertetni velünk. Ahogy a mester másik szándéka is hallatszik játékában. A béke gyönyörű, zenei megfogalmazása. Az ember vágya, a madarak énekéből hallható béke.

Song of The Birds (Katalán népdal – Pablo Casals átírata)

A hattyú (Camille Saint-Saëns Az állatok farsanja művéből)

No Woman, No Cry (Bob Marley ikónikus dala)

Ez is érdekelheti még

Megerősödtek a populisták Európában, de nem sikerült áttörniük

Tóth Ákos

Habár minden jel arra mutatott, hogy Európában számottevően megerősödnek a szélsőjobboldali és populista pártok, de nem valószínű, hogy ezek az erők az Európai Tanácsban blokkoló erőt tudnának képezni a jövőben – hangzott el a Political Capital (PC), a Friedrich-Ebert Alapítvány (FES) és a Jelen közös rendezvényén, ahol Kőváry Sólymos Karin, a Brnoi Egyetem doktori hallgatója és a Jan Kuciak Oknyomozó Alapítvány kutatója, valamint Róna Dániel, a 21 Kutatóközpont vezetője elemezte a hagyományos pártok számára egyelőre nehezen kezelhető helyzetet a PC és a FES közös tanulmánya alapján, Lakner Zoltán politikai elemző, a Jelen főszerkesztőjének moderálásával.

Elolvasom

Európai Bizottság: a kkv-k számíthatnak a brüsszeli mentőövre

Fóti Tamás

Az Európai Bizottság (EB) minden évben megrendezi – közösen az éppen soros EU elnökséggel – a kis- és középvállalatok találkozóját. Több száz cég tulajdonosa vagy vezetője egyeztethet az európai döntéshozókkal, az Európai Parlament képviselőivel, a résztvevők megosztják egymással tapasztalataikat és elvétve siralmaikat, ha elégedetlenek a kkv-kre vonatkozó direktívákkal, ösztönzőkkel, szabályzókkal.

Elolvasom
Keresés