Katona Klári Ünnepi pillanatok: Luther Vandross

Mit hallgatok? - kérdezik tőlem újra meg újra. Mindent. Műfajtól, előadótól függetlenül. Szabadságot kapva. Mert a műfajoktól való függetlenítés engedett először igazi különleges zenei élményekhez jutni. Rájuk találni, az élményt megélni: fantasztikus. Megosztani valakivel, pedig a legnagyobb örömök egyike.

Ünnep előtt, autózás közben, az egyik rádióadón hallottam életemben először tőle az egyik legismertebb karácsonyi dalt. Luther Vandross hangján, a dal valaha hallott, legszebb változata ért el hozzám. Nem tudom miért van, de mintha éneklésének különlegessége, muzikalitása, megírt dalai, értékeik szerint sosem jutottak volna el Magyarországra.

Rövid pályafutásának első tíz évében háttérénekesként tisztelték s tartották nagyra zenésztársai. A nyolcvanas évek elején lett szólista. Négyszer jutalmazták Grammy díjjal, az egyiket szerzőként, a Az Év Legjobb Dala kategóriában, a Dance with My Father című, magának írt daláért kapta.

Jelentősége igazán nagy lett és marad, már csak különleges, zenei fogalmazása miatt is.

Dionne Warwick előtti zenei tisztelgése, kivételes énekesi képességeinek talán legszebb lenyomata. Ami a dal eredeti előadójának arcán megjelenik, miközben ő a csodálatos Burt Bacharach dalt énekli, az mindent elmond arról, mennyire nagyra tartották őt. 

Dionne Warwick arcán egyértelműen látszik: tisztelet és csodálat övezte.

Have Yourself A Merry Little Christmas (élő, rövid változat)

 Dance with My Father (hivatalos videoklip)

Have Yourself a Merry Little Christmas (audio-eredeti, teljes verzió)

A House Is Not A Home 1988. (Tribute to Dionne Warwick)

Black

Kedves Olvasónk!

Érdekesnek találta ezt a cikket? Ha igen, akkor kérjük, segítse Ön is a Jelen fennmaradását. A sajtó szabadságát egyedül az olvasókkal közösen védhetjük meg. A támogatásokat a Jelen Mindenütt Alapítvány oldalán lehet egyszerűen és biztonságosan elküldeni nekünk. Köszönjük a segítségét.