Világsikeres lánydalok, világsikerű fiú szerzőktől

Katona Klári | 2022.08.26. 13:28

Olvasási idő kb. 2 perc

Mit hallgatok? - kérdezik tőlem újra meg újra. Mindent. Műfajtól, előadótól függetlenül. Szabadságot kapva. Mert a műfajoktól való függetlenítés engedett először igazi különleges zenei élményekhez jutni. Rájuk találni, az élményt megélni: fantasztikus. Megosztani valakivel, pedig a legnagyobb örömök egyike.

Akció

A világban a dalokat az előadók dalaként tűntetik fel. Streisand, Celin Dion, Barry White dal mondjuk, a szerzők neve tíz, akár százmilliós eladások esetében is fedve maradhat a nagyközönség előtt. Prince dala először a The Family funk zenekar egyetlen kiadott lemezén szerepelt és amolyan töltelék dala lett albumuknak. Sinéad O’Connor öt évvel később énekelte lemezre és máig szeretett világsikerré tette. Prince is elénekelte, a stúdiófelvétel azonban évekig dobozban maradt és csak posztumusz kiadványként ismerhette már meg a nagyközönség. Az itt látható Paisley Park béli élő verzióban, a zeneszerző és szövegíró, Rosie Gaines közreműködésével énekli saját dalát.

Az „All I Ask” szerzői Adele és Bruno Mars, ennek ellenére mégis Adele-dalként emlegetik a mostani zenei élet két erőteljes alakjának közös szerzeményét.

Amikor Bruno Mars is elénekelte, a legtöbb helyen akkor is egy Adele-dal feldolgozásaként jelölték.

Nálunk ez teljesen másként van. Egy Presser, Demjén, Dés vagy Lerch dal az akkor is az, ha szerzeményeik előadói nem ők.

Prince -Nothing Compares 2 U (koncertfelvétel, 1999.)

Sinéad O’Connor  – Nothing Compares 2 U (hivatalos videó verzió)

Bruno Mars – All I Ask (élő)

Adele – All I Ask (nyilvánosságra csak két éve került verzió)

Még több olvasnivaló a témában.

Űrverseny 2.0: Amerika és Kína célba vette a Holdat

Krajczár Gyula

Többszöri halasztás után november 16-án Floridából útjára indult az Artemis I nevű Hold-misszió. Ezzel kezdetét vette a 2017-ben indult új amerikai Hold-program első űrbéli szakasza. A küldetésen még nem utazik ember, az Orion űrjárműben rengeteg szenzorral feljavított próbababák foglalnak helyet. A parancsnoki székben ülő test a Commander Moonikin Campos névre hallgat.

Elolvasom
Ez is érdekelheti még

Megerősödtek a populisták Európában, de nem sikerült áttörniük

Tóth Ákos

Habár minden jel arra mutatott, hogy Európában számottevően megerősödnek a szélsőjobboldali és populista pártok, de nem valószínű, hogy ezek az erők az Európai Tanácsban blokkoló erőt tudnának képezni a jövőben – hangzott el a Political Capital (PC), a Friedrich-Ebert Alapítvány (FES) és a Jelen közös rendezvényén, ahol Kőváry Sólymos Karin, a Brnoi Egyetem doktori hallgatója és a Jan Kuciak Oknyomozó Alapítvány kutatója, valamint Róna Dániel, a 21 Kutatóközpont vezetője elemezte a hagyományos pártok számára egyelőre nehezen kezelhető helyzetet a PC és a FES közös tanulmánya alapján, Lakner Zoltán politikai elemző, a Jelen főszerkesztőjének moderálásával.

Elolvasom
Keresés