Katona Klári Zenei telitalálat: TOTO

Mit hallgatok? - kérdezik tőlem újra meg újra.

Mindent. Műfajtól, előadótól függetlenül. Szabadságot kapva. Mert a műfajoktól való függetlenítés engedett először igazi különleges zenei élményekhez jutni. Rájuk találni, az élményt megélni: fantasztikus. Megosztani valakivel, pedig a legnagyobb örömök egyike.

Rosanna

I Won’t Hold You Back

Stop Loving You

A zenecsatornákon keveseknek adatik meg a kommentelők egyöntetű elismerése.

Az 1977-ben alakult TOTO dalait követő hozzászólásokban azonban a fanyalgás, a kritika, a nemtetszés kifejezésének semmilyen formája sem jelenik meg. Megítélésük semmit sem változott negyvennégy éve, a zenekaron belüli személyi változások ellenére sem.

Zenéjük, a dalok, a hangszertudás, a hangszerelés, tempóválasztásaik, zenéjük érzelmi töltése, a virtuózitás, a letisztultság, a feszes, összeérett játék, a hangzás, a maga elektronikus természetességében, illetve mindezek összesége esetükben egy kivételes zenei minőség folyamatos fenntartását adja.

Saját létrehozásaik mellett az egykori és mostani zenekari tagok mindig is olyannyira elismertek voltak a zenészek körében, hogy csak vendégjátékosként összesen ötezer zenei albumra kaptak meghívást, ennyi kiadványon hallható játékuk.

Az eredeti felállásban Jeff Porcaro, Steve Lukather, Steve Porcaro, David Paich, Bobby Kimball, David Hungate játszottak. Jeff Porcaro korai halála után - méltó utódként - Simon Phillips lett dobosuk.

A legnagyobb szakmai sikert a TOTO IV című albumuk hozta nekik. A rock-zene történetében először történt, hogy lemezüket hat Grammy díjjal ismerték el. 

De van-e annál nagyobb elismerés, mint amit az egyik hozzászóló mostanában írt róluk?

„Most kezdem felfedezni a nyolcvanas `évek zenéjét. A zenekart hallgatva úgy éreztem: először hallok igazi muzsikát.”

35. Évforduló turné felvételei: Lengyelország, 2013.

Rosanna - élő verzió

I Won’t Hold You Back 35th Anniversary Tour - Lengyelország 2013

Stop Loving You

 

Black

Kedves Olvasónk!

Érdekesnek találta ezt a cikket? Ha igen, akkor kérjük, segítse Ön is a Jelen fennmaradását. A sajtó szabadságát egyedül az olvasókkal közösen védhetjük meg. A támogatásokat a Jelen Mindenütt Alapítvány oldalán lehet egyszerűen és biztonságosan elküldeni nekünk. Köszönjük a segítségét.